DE WATERGROEP

06/01/2016
 

Nieuwe waterfactuur vanaf 1 januari 2016

Vanaf 1 januari 2016 ziet de waterfactuur er anders uit. De Vlaamse regering heeft beslist dat alle Vlaamse drinkwaterbedrijven de waterfactuur voortaan op dezelfde manier berekenen.

Via uw waterfactuur betaalt u voor de productie en levering van uw drinkwater, de afvoer van uw afvalwater en de zuivering van uw afvalwater.

De nieuwe berekening geldt voor de deze drie delen van de waterfactuur en bestaat uit:

  • een vastrecht met een korting per gedomicilieerde
  • een basistarief voor het basisverbruik
  • een comforttarief voor het comfortverbruik.
 

Vóór 1 januari 2016 kreeg elke gedomicilieerde 15 m³ water gratis. Dit stopt vanaf 1 januari 2016. Er komt wel een korting op het vastrecht.

In de praktijk komt dit vastrecht neer op:

Soort vastrecht
Bedrag vastrecht,
per wooneenheid, per jaar (excl. 6% BTW)
Korting op vastrecht, per gedomicilieerde
(excl. 6% BTW)
Vastrecht drinkwater
50 euro
10 euro
Vastrecht gemeentelijke bijdrage afvoer
30 euro
6 euro
Vastrecht bovengemeentelijke bijdrage zuivering
20 euro
4 euro
 

De korting geldt voor maximaal 5 gedomicilieerde personen per wooneenheid. De totale korting kan dus maximaal even hoog zijn als het aangerekende vastrecht.

Voor het basisverbruik wordt een basistarief van 1,48 euro/m³ aangerekend. Dit geldt voor 30 m³ per wooneenheid plus 30 m³ per gedomicilieerde per jaar.

Voor al het water dat méér verbruikt wordt dan het basisverbruik, wordt het comforttarief aangerekend. Het comforttarief bedraagt twee keer het basistarief, in dit geval dus 2,96 euro/m³.

Heeft u recht op een sociale korting?

De voorwaarden om recht te hebben op een sociale korting blijven ongewijzigd, de berekening is wel veranderd. Indien u in aanmerking komt voor een sociale korting, wordt de factuur eerst op de gewone manier berekend. Daarna krijgt u voor elk onderdeel een korting van 80%. Normaal gezien gebeurt deze verrekening automatisch. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met onze klantendienst.

Meer info?

Neem zeker een kijkje op onze website: www.dewatergroep.be/mijnfactuur. Voor vragen over uw concrete situatie kan u contact opnemen met onze klantendienst via mail aan info@dewatergroep.be of telefonisch naar 02 238 96 99.

Op de website van VMM kan u zelf berekenen wat de nieuwe tariefstructuur betekent voor uw waterfactuur: www.vmm.be/data/bereken-je-waterfactuur.

 

De nieuwe tariefstructuur, uitgelegd in één minuut

Vanaf 1 januari 2016 ziet jouw waterfactuur er anders uit. Wat er precies verandert kan je zien in dit filmpje.

https://aquaflanders.eu/film/tarief.mp4

 

Watersimulator

Bereken nu je waterfactuur op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.