MONDMASKERS FEDERALE OVERHEID

10/06/2020

 

Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Deze maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. We geven je graag de praktische richtlijnen om deze af te halen bij je apotheek.

Wie kan een stoffen mondmasker afhalen?

1 persoon komt de maskers halen voor het hele gezin. Zo beperk je het aantal verplaatsingen en vermijd je wachtrijen bij de apotheek.

Als je niet in staat bent om ze zelf te halen kan de mantelzorger, thuisverpleegkundige, huisarts, dienst voor gezinszorg of een andere zorgverlener aan huis dit doen. Je hulpverlener kan dan tegelijk zijn eigen maskers afhalen voor zijn eigen gezin.

Wat moet je meenemen naar de apotheek om de mondmaskers af te halen?

identiteitskaarten of kids-ID's van alle gezinsleden

OF

jouw identiteitskaart + attest samenstelling gezin

Attest samenstelling gezin kan je digitaal en volledig gratis aanvragen via 'Mijn dossier' of je kan het aanvragen via het e-loket van gemeente Wellen. Afhalen op het gemeentehuis gaat ook maar enkel na telefonische afspraak: 012 670 700

Geen eID ? Een Kids-ID of ISI+-kaart kan ook.

Een Rijksregisternummer (INSZ) of BIS-nummer voor niet-Belgen is nodig voor de registratie.

Als je geen van voorgaande hebt, kan de huisapotheker ook afgaan op zijn kennis van de gezinssamenstelling en zijn patiëntendossiers.

Geen eID of bovenvermelde documenten vereist voor uitzonderlijke gevallen (daklozen, vluchtelingen), de apotheker mag één mondmasker aan de persoon meegegeven.

Wanneer kan je jouw stoffen mondmasker afhalen?

De verdeling van de stoffen maskers gebeurt in dagelijkse golven. Er zijn minimum 10 werkdagen voorzien in functie van het geboortejaar van het ‘gezinshoofd’. Voor elke dag is de verdeling voorbehouden aan personen geboren in een bepaald jaar of vroeger en hun inwonende gezinsleden.

De verdeling gebeurt op basis van geboortejaar! Dat is een duidelijk en controleerbaar gegeven dat discussies vermijdt. De oudste leeftijdsgroep komt eerst aan bod aangezien zij het meest kwetsbaar is voor het virus. Daarbij neemt het aantal personen met één of meerdere chronische aandoeningen toe met de leeftijd. Een grote groep van burgers met een chronische ziekte wordt dan ook snel geholpen wanneer we de verdeling starten van oud naar jong.

- maandag 15 juni: vanaf 75 jaar (geboren in 1945 of eerder)
- dinsdag 16 juni: vanaf 67 jaar (geboren in 1953 of eerder)
- woensdag 17 juni: vanaf 60 jaar (geboren in 1960 of eerder)
- donderdag 18 juni: vanaf 55 jaar (geboren in 1965 of eerder)
- vrijdag 19 juni: vanaf 50 jaar (geboren in 1970 of eerder)
- maandag 22 juni: vanaf 45 jaar (geboren in 1975 of eerder)
- dinsdag 23 juni: vanaf 40 jaar (geboren in 1980 of eerder)
- woensdag 24 juni: vanaf 35 jaar (geboren in 1985 of eerder)
- donderdag 25 juni: vanaf 30 jaar (geboren in 1990 of eerder)
- vrijdag 26 juni: iedereen

Maar:

Mensen die een dringende zorgafspraak hebben in het ziekenhuis of bij een andere zorgverlener, en

Mensen met een chronische ziekte en/of die behoren tot de risicogroep (longaandoeningen, verlaagd immuunsysteem, hartaandoeningen, diabetes, zeldzame ziekten, …) kunnen bij het afhalen van medicatie hun mondmaskers vroeger ontvangen. De (huis)apotheker kent zijn publiek.

Mensen die een voorschrift van hun behandelende arts hebben voor een stoffen masker kunnen altijd terecht in de apotheek.

meer info op www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid