Vrijwilligers gezocht

Vrijwilliger zijn ...
Is vrijwillig maar niet vrijblijvend.
Is verbonden maar niet gebonden.
Is onbetaalbaar maar niet te koop.
Is positief denken.
Is positief doen.
Met als enige doel,
voor jezelf en voor de ander,
een goed gevoel.

 

Registreer je vereniging via goededoelen.be

Goede Doelen is een website van de Koning Boudewijnstichting. Je vindt hier betrouwbare gegevens over Belgische verenigingen en stichtingen. De database wordt dagelijks geupdate, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf. Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

www.goededoelen.be

 

Doe een oproep

Wil je een oproep voor vrijwilligers plaatsen? Stuur dan een e-mail met alle informatie en jouw oproep komt op deze pagina!

 

Aanbod vrijwilligerswerk

 

MPI De Dageraad zoekt begeleiders voor “Speelkriebels in de Dageraad”

Het MPI De Dageraad organiseert tijdens de grote vakantiemaanden van 2016 twee speelweken voor kinderen van het buitengewoon onderwijs.

Van 18 tot 22 juli en van 08 tot 12 augustus wordt er dagelijks van 08u30 tot 16u30 in de lokalen van de school (Tapstraat 12 te 3720 Kortessem) gespeeld, geknutseld, gedanst, uitstappen gemaakt …

Kandidaat-begeleiders worden gezocht bij jongeren, die bij voorkeur een erkende opleiding monitor hebben gevolgd bij een erkende jeugddienst (via de mutualiteit, de Gezinsbond, speelpleinwerking …) of jongeren die de lerarenopleiding of een sociale studierichting hebben aangevat/voltooid.

De begeleiders worden ondersteund door groepsverantwoordelijken en een dagvergoeding + verplaatsingskost wordt vooropgesteld.

Geïnteresseerde jongeren kunnen voor verdere informatie of een kandidaatstelling als begeleider, contact opnemen met:
Jean Houbrechts - 011 37 76 11 - speelkriebels@mpi-dedageraad.be

 

Heb jij een hart voor zwaluwen?

Wellen is een diervriendelijke gemeente. Zo doet de Wellense Adviesraad voor Leefmilieu (WAL) er alles aan om nestgelegenheden voor huis- en boerenzwaluwen in stand te houden bij woningen en andere gebouwen in onze gemeente.
Ben jij zelf een dierenliefhebber?

Wil je deze snelle, elegante en kunstige vliegers graag helpen?

Dan is de openstaande vrijwilligersfunctie bij de WAL iets voor jou. Zij zijn namelijk op zoek naar een vrijwillige controleur van subsidieaanvragen.
Dat houdt in dat je ter plaatse controleert hoeveel zwaluwnesten er zijn bij de opgegeven woningen en gebouwen, en of deze nesten ook effectief bewoond zijn door een huis- of boerenzwaluw.

Interesse? Contacteer dan vliegensvlug de milieudienst - 012 67 07 06 - karolien.brauns@wellen.be

Het subsidiereglement en het -aanvraagformulier vind je hier.

 

Schuilt er een ‘special buddy’ in jou?

Steeds meer mensen raken de laatste tijd verstrikt in financiële problemen. Ze proberen hun geldzaken terug op orde te krijgen, maar slagen daar niet in zonder hulp van buitenaf. Niemand uit hun omgeving helpt hen uit het schuldendal te kruipen of behoedt hen voor mogelijke gevaren.

Budget In Zicht Limburg helpt mensen die het administratief en financieel moeilijk hebben. Dit samenwerkingsverband tussen de Limburgse OCMW ’s, CAW Limburg en verschillende verenigingen waarin armen een stem krijgen, ontwikkelde in het kader van schuldenpreventie een buddywerking. Vrijwilligers, of buddy’s, ondersteunen gezinnen in overleg met een hulpverlener van het OCMW of CAW. Ze houden een oogje in het zeil, helpen de gezinnen verstandig omgaan met hun budget en bieden een luisterend oor. De buddy’s leven mee met de financiële situatie en de algemene woon- en leefomstandigheden van ‘hun’ gezin.

Wat verwachten we van een buddy?

• geen geld!
• administratieve en communicatieve vaardigheden
• een engagement van minimaal twee jaar
• 2 uur inzet per week
• discretie en respect voor andere mensen, hun tempo, hun ideeën en hun keuzes
• geduld en volhardingsvermogen
• je woont in Limburg
• verplaatsingen in een straal van maximaal 20 kilometer van je woonplaats vormen geen probleem
• je bent bereid om een startopleiding en navorming te volgen

Wat bieden wij jou?

• een startopleiding met individuele opvolging, vorming en coaching
• verplaatsingsvergoeding en verzekering tijdens het vrijwilligerswerk
• een boeiende uitdaging en een verruiming van je kennis
• een ontspannende inspanning

Graag meer info?

Neem gerust contact op met My De Wilde en Jolien Beersaerts
Buddycoördinatoren/-coaches BIZ Limburg
Rozenstraat 28 - 3500 Hasselt
info@bizlimburg.be - 011  85 99 20 - 0496 25 03 09

 

Vrijwilligerswerk telt

Oppasdienst Zorgende Handen kan op heel wat gemotiveerde vrijwilligers rekenen. Stuk voor stuk zorgen zij ervoor dat senioren langer thuis kunnen blijven wonen. Zo kan een vrijwilliger een maaltijd opwarmen, een babbeltje slaan, begeleiding bieden bij het toiletbezoek, eens gaan wandelen met de cliënt, maar ook 's nachts een oogje in het zeil houden. Zorgende Handen zet haar vrijwilligers en gezinnen graag in de kijker. Op de foto hieronder zie je ons team stralen.

Tijdens de seniorenweek, van 16 tot 22 november, gaat alle aandacht naar de senioren. Onze vrijwilligers komen die week samen om geschenkjes in te pakken en uit de delen. En ook de vrijwilligers verdienen het om in de bloemetjes gezet te worden. Dit jaar stond het jaarlijkse vrijwilligersfeest in het teken van rock ’n roll.

Ken jij iemand die een oppas nodig heeft of ben je zelf op zoek naar een vrijwilliger om je gezelschap te houden? Of voel jij je geroepen om aan de slag te gaan als vrijwilliger en een glimlach te toveren op het gezicht van een hulpbehoevende? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Elke Kuppens, coördinator van het vrijwilligerswerk in de regio Wellen (011 29 10 44 of elke.kuppens@svhg.be).

 

Wil je ook iets doen voor vluchtelingen? Of kan jouw organisatie hulp gebruiken?

Op www.limburggastvrij.be  verzamelen we vraag en aanbod.

Wil je hulp aanbieden? Vul dan bijlage 1 in en zend deze terug naar lgv@limburg.be

Heeft jouw organisatie hulp nodig? Vul dan bijlage 2 in en zend deze terug naar lgv@limburg.be

Wij plaatsen vraag en aanbod op de site, zodat personen of verenigingen die hulpacties willen organiseren in contact kunnen met organisaties die hulp nodig hebben.

Vragen en suggesties kan je bezorgen aan info@limburggastvrij.be

Help ons met het aanvullen van de site en zorg er zo voor dat alle aangeboden hulp op de juiste plaats terecht komt!

Meer info vind je in de tekst als bijlage.

 

Help jongeren uit de nood bij Awel

Als vrijwilliger bij Awel luister je naar de vragen en verhalen van kinderen en jongeren.

Je biedt niet alleen een luisterend oor, maar denkt en voelt mee met je gesprekspartner. Zo maak je elke keer opnieuw het verschil voor die ene jongere, of dat ene kind. Je kiest zelf langs welke weg je dat doet: telefoon, e-mail, chat of forum.

Awel, ik schrijf me in!

www.awel.be/word-vrijwilliger - info@awel.be - 02 534 37 43

 

Rode Kruis zoekt administratieve hulpverleners bij rampen en noodsituaties

De dienst Interventie van Rode Kruis Vlaanderen staat bij een ramp in voor de registratie van getroffenen, medische en psychosociale hulpverlening. Deze dienst zoekt mensen met  administratief talent en oog voor detail. Verder toon je de nodige flexibiliteit en kan je een situatie kritisch beoordelen. Het Rode Kruis voorziet een basisopleiding om je voor te bereiden op je taken bij een ramp.

Administratieve hulpverleners verzamelen en verwerken de nodige informatie over slachtoffers. Zo krijgen getroffenen en hulpverleningsorganisaties juiste informatie, worden families herenigd en kunnen vermisten geïdentificeerd worden.

Download de folder hier.

meer info: www.rodekruis.be/DSI

 

Broederlijk Delen - Reiscafé

Op maandag 9 november 2015 om 20u gaat ons ‘reiscafé’ door in CC De Muze, Dekenstraat 40 in Heusden-Zolder. Bij een frisse pint geven we die avond meer informatie over de fietsevenementen van Broederlijk Delen en over de inleefreizen naar Burkina Faso en Israël/Palestina.

meer info: www.broederlijkdelen.be

 

Tele-Onthaal Limburg zoekt vrijwilligers!

Tele-Onthaal Limburg zoekt nieuwe vrijwilligers, dat is belangrijk voor de continuïteit omdat we 24 uur per dag bereikbaar willen blijven. In oktober start Tele-Onthaal Limburg een opleiding voor vrijwilligers en we hopen via deze weg een aantal geëngageerde mensen aan te spreken. Ben je sociaal voelend en kan je luisteren naar mensen die het moeilijk hebben? Kan je 1 maal per week 4 uren naar Hasselt komen en ben je bereid om ook nachtdiensten te doen? Dan heeft Tele-Onthaal boeiend vrijwilligerswerk in petto.

Vraag je infobrochure op 011 22 77 67 of via limburg@tele-onthaal.be.

meer info: www.tele-onthaal.be

 

Oxfam Trailwalker, verdraaid straf!

Deelnemen aan Oxfam Trailwalker is een sportieve uitdaging van formaat waarbij de Oxfam-projecten in Zuid en Noord delen in de prijzen.

Afspraak op 29 en 30 augustus 2015
voor een uitdaging die zowel je spieren als je verbeelding, je teamspirit en je solidaire inborst op de proef stelt. Want dat is Oxfam Trailwalker. Voor de achtste editie verwachten we niet minder dan 300 teams van vier stappers aan de start van de 100 kilometer lange tocht door de Hoge Venen.

Een sportieve uitdaging
100 kilometer wandelen in 30 uur: een uitdaging die mits de nodige inspanning voor iedereen haalbaar is. Dankzij onze georganiseerde wandeltrainingen (zie agenda) en onze online trainingsmodule kun je inschatten of je klaar bent voor de grote dag. Het grootste deel van de stappers haalt de finish, jij ook?

Een solidaire uitdaging
Per team zamel je minimum 1.500 euro in, die onder andere naar Oxfam-projecten rond de klimaatkwestie gaan. Dit lijkt misschien veel, maar de meeste teams halen of overstijgen dit bedrag gemakkelijk.

Teamspirit
Het is met vier dat je dit mooie menselijke avontuur aangaat, met vier dat je de centen inzamelt, met vier dat je elkaar aanmoedigt… tot de laatste kilometer. Dit alles natuurlijk met de onvoorwaardelijke steun van een enthousiast team supporters. Ook dat is solidariteit.

Teambuilding
Bestaat er een betere vorm van teambuilding dan je collega’s bijeenbrengen voor een zaak waar jullie volledig achter staan? Ga deze uitdaging aan en versterk jullie onderlinge band. Je werkgever krijgt bovendien de kans om zich als sponsor van zijn beste kant te laten zien.

 

Beleef het leven als AFS-gastgezin!

Is de wereld altijd al je achtertuin geweest, maar houden een huis, je carrière of je kinderen je even in België? Haal dan de wereld in huis, en word AFS-gastgezin! Door een andere cultuur in huis te halen, herontdek je je eigen cultuur. AFS ondersteunt je bij deze leerrijke ervaring. De gastgezinnen worden via een parcours van reflectie en gesprek begeleid bij hun wereldreis in eigen land. Je ontmoet andere jongeren en gezinnen, neemt deel aan grensoverschrijdende activiteiten, krijgt toegang tot boeiende en leerrijke evenementen en je wordt lid van een internationale familie die ook lang na je ervaring kleur aan je leven geeft. Iedereen kan AFS-gastgezin worden, ongeacht de samenstelling van het gezin. Ook alleenstaanden, holebi-koppels of mensen wier kinderen misschien al het huis uit zijn, kunnen perfect gastouder worden. AFS gaat op zoek naar een gastzoon of -dochter die het best bij het gezin past.

meer info: 015 79 50 10  - beleef@afs.org - www.afsvlaanderen.be/beleef

 

Is jouw gezin een ‘wereldgezin’?  

Youth For Understanding (YFU) is een wereldwijde organisatie, die internationale uitwisselingen organiseert voor jongeren vanaf 15 jaar. YFU biedt Vlaamse jongeren de mogelijkheid om een jaar naar het buitenland te gaan. Omgekeerd kunnen Vlaamse gezinnen via YFU internationale ervaring opdoen, door vanaf midden augustus (een een schooljaar of semester lang) een buitenlandse jongere in huis te nemen. Deze jongeren wonen bij gastgezinnen en gaan naar de middelbare school, zodat zij onze cultuur van binnenuit leren kennen.  Als jij je kandidaat stelt als ‘wereldgezin’, word je een prachtige ervaring rijker. Van je (tijdelijke) nieuwe zoon of dochter, broer of zus leer je namelijk heel veel over een ander deel van de wereld. Veel van onze internationale jongeren en hun gastfamilies overbruggen hun culturele verschillen en taalbarrières, zodat hun vriendschap tijd en afstand overleeft.

meer info: YFU vzw - 015 69 00 85  - info@yfu.be - www.yfu.be

 

Dienstencentrum Den Dries: Minder Mobiele Centrale

Heb jij enkele uren of dagen per week tijd voor sociaal engagement en beschik je over een eigen wagen? Dan ben jij de geknipte chauffeur voor de Minder Mobiele Centrale.
De Minder Mobiele Centrale is een dienst met vrijwillige chauffeurs die personen met een handicap, ouderen of zieken vervoert. De personen die van dit vervoer gebruik maken wonen in Wellen. Ze hebben geen eigen wagen of kunnen er geen gebruik van maken. Daarom is deze vorm van vervoer zo belangrijk voor hen. Het helpt hen bijvoorbeeld om op onderzoek te gaan in het ziekenhuis of om een naaste te bezoeken in het rusthuis.

Wat wordt er verwacht van de vrijwilliger?

∙ Je bent enkele uren of dagen per week beschikbaar: je haalt de gebruiker op het afgesproken uur thuis op en brengt deze naar zijn bestemming. Na de wachttijd breng je de gebruiker vervolgens weer naar huis terug.
∙ Je bent in orde met jouw verzekering
∙ Je bent telefonisch bereikbaar: de aanvraag gebeurt minstens 2 dagen op voorhand

Krijgt de vrijwilliger hiervoor een vergoeding ?

Een rit is minstens 5 km lang. Aan het einde van de rit ontvangt de vrijwilliger-chauffeur een vergoeding van de gebruiker: 0,34 € / km, met een minimum van 3,40 EURO. De gebruiker betaalt ook het eventuele parkeergeld. Tijdens de wachttijd : 1e half uur gratis, 2e en 3e half uur telkens 1,25 €, vanaf het 4e half uur 2 € per begonnen half uur (de wachttijd delen we ook op voorhand mee).

Onze chauffeurs zijn een onmisbare hulp voor minder mobiele mensen. Wil jij andere Wellenaren uit het isolement helpen halen?
Dan ben je van harte welkom in ons team.

meer info: Dienstencentrum Den Dries

centrumleider Leen Meynen - 012 44 01 54 - den.dries@ocmwwellen.be

 

Kansarme kinderen helpen studeren?

Vrijwilligersorganisatie Auxilia helpt kansarme kinderen en jongeren bij hun studies. Onze vrijwilligers maken wekelijks een uurtje of twee vrij te helpen met huiswerk, opdrachten in te oefenen of simpelweg een verhaaltje te lezen. Omdat we steeds meer vragen krijgen, ook uit de omgeving van Wellen, zoeken we dringend vrijwilligers. De beloning is gigantisch: veel genoegdoening én vooral het besef dat je het verschil maakt. Belangrijk: ervaring in het onderwijs is geen vereiste.

meer info:
Monique Vandenberk

011 54 17 14  -  0496 30 75 09  -  moniek.vandenberk@skynet.be

Wim Peters

011 54 48 92  -  0488 82 38 80  -  fam.peters@skynet.be

Josée Machiels

011 72 52 69  -  0468 13 77 68  -  josee.machiels@telenet.be

www.auxilia-vlaanderen.be

 

Vrijwilligerswerking Blokenhof.

Iedereen met een warm hart, die oog heeft voor de noden van zijn medemens en die over wat tijd beschikt kan bij ons vrijwilliger worden.

Het Ergo - Animatieteam coördineert de vrijwilligerswerking. De eerste kennismaking zal via één van deze medewerkers verlopen.

Een greep uit de mogelijkheden voor vrijwilligers: wandelen met bewoners in rolstoel, bewoners begeleiden naar de kerk (begrafenissen), marktbezoek aan de markt in Wellen, hulp bij activiteiten (kienen, beweging, kwissen), hulp bij grote activiteiten (feestjes, uitstappen), begeleiding van de maaltijden, samen naar de tandarts of winkel gaan, een luis-terend oor zijn voor de bewoners.

meer info:
Linda Coenegracht - 012 44 15 87 - lindacoenegracht@hotmail.com