OPENLUCHTMUSEUM BOKRIJK

16/10/2023

 

Zondag 22 oktober 2023: ‘ Wellendag ’ in Openluchtmuseum BOKRIJK

uitnodiging: Bezoek De Kleinaert uit Ulbeek

Op zondag 22 oktober 2023 vindt de 'Wellendag' plaats in het Openluchtmuseum Bokrijk.

Het programma ziet eruit als volgt:

11u - Ontvangst aan de Kleinaert met toelichting en rondleiding

12u - Vrij bezoek aan het Openluchtmuseum

Inschrijven voor deze dag kan tot 16/10 via omgeving@wellen.be met de vermelding “Wellendag Bokrijk”

 

Kan je er op de Wellendag niet bij zijn?

Met deze bon bezoek je het openluchtmuseum Bokrijk – en het Wellense erfgoed – dit najaar gratis!

 

Meer info:

De band van Igor Philtjens (voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk) met Wellen is onmiskenbaar. Hij groeide op en ging naar school in onze gemeente. Hij kijkt er dan ook naar uit om de Wellenaren te mogen ontvangen op de Wellendag in het Openluchtmuseum Bokrijk op zondag 22 oktober.

Grootschalige restauratiecampagne

Wist je dat Bokrijk in 2017 met steun van de Vlaamse overheid van start ging met een grootschalige restauratiecampagne in het Openluchtmuseum? “Met deze campagne maken we ons erfgoed klaar voor de toekomst”, legt voorzitter Igor Philtjens uit. “Bezoekers kunnen de restauratiewerken vanop de eerste rij volgen, deelnemen aan rondleidingen en activiteiten, en zich verdiepen in publicaties. Een unieke kans!”

Wellens erfgoed in Bokrijk

In de zomer van 2022 startte de restauratie van het Wellense erfgoed, de Langgevelhoeve-herberg De Kleinaert uit Ulbeek, met zijn 17de-eeuwse kern. Deze indrukwekkende hoeve vond je vroeger in de Kleinaertstraat, buiten het centrum van Ulbeek. Vraag maar eens aan je (groot)ouders of ze dat nog weten!

De Kleinaert was niet alleen een boerderij, je kon er in het verleden ook aan de toog gaan hangen. Het gebouw werd immers lange tijd als herberg uitgebaat. In 1967 kreeg het een nieuwe bestemming: de laatste eigenaars schonken De Kleinaert aan Bokrijk. In Ulbeek werd de hoeve zorgvuldig afgebroken en in het Openluchtmuseum Bokrijk opnieuw opgebouwd. In 1971 opende De Kleinaert er officieel de deuren en kreeg het al snel de (heel passende) functie van herberg voor museumdeel Haspengouw. Vandaag kan je hier nog steeds in een prachtige setting genieten van een heerlijk hapje en drankje.

Maar daar stopt de band tussen Wellen en Bokrijk niet. Eind jaren 1960 baseerde de conservator van het museum zich voor de aanleg van het Haspengouwse dorpsplein op het grondplan van een bestaande gemeente: het dorpscentrum van Ulbeek. Wandel je dus in Bokrijk door het Haspengouwse museumdorp, dan zie je een reconstructie van het Ulbeekse dorpsplein anno 1840.

Op zoek naar verbinding

Bokrijk gebruikt deze restauratiecampagne om de banden met de gemeentes van herkomst aan te halen. Ook gemeente Wellen ging op hun uitnodiging in en start een langdurige samenwerking. “Samen met de inwoners van Wellen creëren we een hechte community met het erfgoed als bindende factor. We nodigen iedereen uit om zijn of haar erfgoed te (her)ontdekken in het Openluchtmuseum”, zegt voorzitter Igor Philtjens.

Deel jouw verhaal!

De geschiedenis van een gebouw wordt verteld aan de hand van de materialen waarmee het wordt opgebouwd. Maar ook het collectieve geheugen en de herinneringen die mensen aan een plek hebben, vormen mee het verhaal. Herinner jij je hoe Langgevelhoeve-herberg De Kleinaert uit Ulbeek er vroeger uitzag? Of heb je verhalen of foto’s van dit gebouw? Bezorg ze ons via maurane.baert@limburg.be