ondernemersloket

productencatalogus voor ondernemers

Deze catalogus bevat gedetailleerde productfiches over de belangrijkste ‘ondernemersproducten’ , zoals de kleinhandelsvergunning, de machtiging ambulante handel, uitbatingsvergunningen voor verschillende sectoren en de drankvergunning.

Het is een gemeentelijk loket voor lokale ondernemers, met een correcte implementatie van alle economische wetgeving in de gemeentelijke vergunningen en toelatingen (handel, markten, kermissen, evenementen, taxi’s, …)

 

Ambulante handel - algemeen

Een ambulante activiteit is de verkoop, de te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop aan de consument van producten en diensten, door een handelaar buiten de vestigingen vermeld in zijn inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen of door een persoon die niet over een dergelijke vestiging beschikt. Alle gemarkeerde elementen bepalen of er sprake is van ambulante activiteit. Als één van de elementen niet van toepassing is, betreft het geen ambulante activiteit. Voor het uitoefenen van ambulante activiteiten heb je een machtiging ambulante activiteiten (= leurkaart) nodig. Er zijn 3 soorten machtigingen. LEES MEER

 

Vaste standplaats op de openbare markt

Een vaste standplaats op een openbare markt wordt toegewezen per abonnement. Als marktkramer kan je hiervoor een aanvraag indienen bij de gemeente. Als kandidaat aanvrager word je, mits je over de nodige documenten beschikt, in een wachtregister geplaatst. Zodra er een plaats vrijkomt, waarvoor je als eerste in aanmerking komt, kan je een abonnement verkrijgen. Als er geen geschikte kandidaten zijn in het wachtregister, volgt er een vacature waarvoor je je ook kandidaat kan stellen.
LEES MEER

 

Ambulante handel op openbaar domein (buiten de openbare markt)

Voor de uitbating van een kraam op het openbaar domein moet je een toelating vragen bij de gemeente. Het gaat hier om een ambulante activiteit. Een ambulante activiteit is de verkoop, de te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop aan de consument van producten en diensten, door een handelaar buiten de vestigingen vermeld in zijn inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen of door een persoon die niet over een dergelijke vestiging beschikt. Alle gemarkeerde elementen bepalen of er sprake is van ambulante activiteit. Als één van de elementen niet van toepassing is, betreft het geen ambulante activiteit.
LEES MEER

 

Ambulante handel privaat domein

Bij de uitbating van een kraam op privé domein is er sprake van een ambulante activiteit indien: er op dit adres geen vestigingseenheid staat geregistreerd in de KBO (= Kruispuntbank voor ondernemingen), het gaat om een kraam gaat die grenst aan de openbare weg of die geplaatst wordt op een commerciële parking. Voor deze ambulante activiteit op privé domein is een toelating van de gemeente nodig. Mocht er een vestigingseenheid op het privé adres in het KBO vermeld staan of grenst de locatie van het kraam niet aan de openbare weg, dan is er sprake van een geregistreerd verkooppunt en geen ambulante activiteit. Zodoende is er geen toelating van de gemeente nodig.
LEES MEER

 

Hinderpremie openbare werken

Als jouw onderneming hinder ondervindt van openbare werken die de toegang tot je vestiging ernstig bemoeilijken, kan je onder bepaalde voorwaarden een hinderpremie krijgen van de Vlaamse overheid. Het betreft een forfaitair bedrag van 2.000 euro (voor werken die na 1 juli 2017 zijn gestart). Daarnaast kan je als ondernemer eventueel een bijkomende sluitingspremie van 80 euro per dag ontvangen vanaf de 22ste sluitingsdag.
LEES MEER

 

Drankvergunning vaste drankgelegenheid

Als uitbater van een vaste drankgelegenheid heb je een drankvergunning nodig voor het schenken van alcoholhoudende dranken bij consumptie ter plaatse. Het gaat hier om gegiste dranken zoals o.a. bier, wijn, mousserende wijn, … en sterke dranken zoals o.a. gin, cognac, cocktail, ... Enkele voorbeelden van een vaste drankgelegenheid zijn een café, restaurant, brasserie, cafetaria, … Deze drankvergunning is persoons- en plaatsgebonden en kan niet worden overgedragen.
LEES MEER

 

Standplaats op openbare kermis

Bij het vrijkomen van een standplaats (per abonnement) maakt de gemeente de vacature bekend via de gemeentelijke website. Je kan je kandidaat stellen via het aanvraagformulier. Indien er kort (15 dagen) voor de opening een standplaats vrijkomt, kan er gewerkt worden met spoedprocedure. Een abonnement is de algemene regel. Een abonnement wordt toegewezen als je 3 jaar na elkaar eenzelfde standplaats in de abonnementszone hebt ingenomen.
LEES MEER

 

Vergunning voor individueel bezoldigd personenvervoer

Voor het uitbaten van een taxidienst moet je een vergunning voor individueel bezoldigd personenvervoer aanvragen bij de gemeente waar jouw exploitatiezetel is gevestigd. Het gaat om een vergunning die geldig is in heel Vlaanderen voor een periode van 5 jaar. De vergunning is persoonlijk en onoverdraagbaar. Per exploitant (KBO-nummer) wordt maar één vergunning afgeleverd, met vermelding van het aantal voertuigen. Er is sprake van een taxidienst wanneer je een onderneming uitbaat die betaald personenvervoer aanbiedt in een voertuig dat is uitgerust voor het vervoeren van maximum 9 personen (bestuurder inbegrepen) én waar de klant of inzittenden de bestemming bepalen.
LEES MEER

 

Bestuurderspas voor taxibestuurders

Je moet als taxichauffeur in het Vlaams gewest, ongeacht je statuut (werknemer of zelfstandige), in het bezit zijn van een bestuurderspas voor taxibestuurders. Deze bestuurderspas vraag je aan in de gemeente waar je gedomicilieerd bent. De bestuurderspas is persoonlijk en onoverdraagbaar. Deze verplichting is van toepassing sinds 1 juli 2020 en geldt voor elke chauffeur onder de nieuwe vergunning individueel bezoldigd personenvervoer én voor elke taxi- als VVB-chauffeur.
LEES MEER