Goedgeplukt.be

Zelf fruit plukken? Dan kan je de boom in!

Hoogstamfruit plukken is leuk én goed voor het landschap.

Goedgeplukt.be brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor graag de boomgaard in gaan. Het is niet alleen  een fijne activiteit voor het hele gezin, maar ze helpen daarmee het waardevolle Haspengouwse landschap te beschermen en te bewaren. Want een hoogstamboomgaard heeft zoveel meer te bieden dan alleen fruit, ze zijn een ideale biotoop voor heel wat soorten. Denken we maar aan de das die ’s nachts van het afgevallen fruit eet maar ook eikelmuizen, konijnen, spitsmuizen en egels houden hier van. Vogels maken hun nest in de holten van oude, knoestige bomen en tal van insecten en andere ongewervelden vinden er een thuis.

Hoogstamboomgaarden zijn een uniek onderdeel van ons Limburgs landschap. Ieder jaar leveren ze kilo’s heerlijk vers fruit. Maar omdat dat veel duurder is om te oogsten dan bij laagstam, blijft het al te vaak gewoon aan de bomen hangen. Dat is jammer, want veel mensen zijn juist op zoek naar onbespoten fruit. Gewoon om te eten, sap van te persen of het te verwerken in gebak of andere gerechten.

Dat bracht de medewerkers van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren op het idee om vraag en aanbod samen te brengen.

Registreer je op de website van goedgeplukt.be

Via de website Goedgeplukt.be kunnen eigenaars van een hoogstamboomgaard laten weten dat die -na afspraak - openstaat voor wie fruit wil komen plukken of rapen. Of ze kunnen er (een deel van) hun oogst gewoon online aanbieden.

Omgekeerd kan je je op diezelfde website als ‘plukker’ registreren. Goedgeplukt.be brengt je dan in contact met eigenaars van een boomgaard waar je samen met familie of vrienden appels, peren, pruimen, noten of ander kersvers fruit kan gaan plukken of rapen.
 

Goedgeplukt.be kadert binnen het PDPO-project Fruitlandschap. Een project van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, met steun van Europa, Vlaamse overheid en Provincie Limburg.