WhatsApp buurtpreventie

Om een veilige en leefbare woonomgeving te creëren, spelen gemeente en politie een belangrijke rol. Maar ook jij kan helpen! Via buurtpreventie.
 

Wat is buurtpreventie?

Het verenigen van betrokken buurtbewoners die een oogje in het zeil willen houden in hun buurt of wijk. Door samen met de politie alert te zijn voor verdachte signalen kan er sneller worden opgetreden. Zo werken burger en politie samen aan het verbeteren van het veiligheidsgevoel en het voorkomen van criminaliteit.

Wat is WhatsApp?

WhatsApp is een ‘app’ (een applicatie – programma) voor de smartphone waarmee gratis berichten verstuurd kunnen worden naar meerdere personen (een groep) tegelijkertijd.

WhatsApp gebruiken voor buurtpreventie

De collega’s van de politiezone Lanaken-Maasmechelen hebben een filmpje gemaakt waarin je kan zien wat er exact van jou verwacht wordt: https://www.youtube.com/watch?v=z_0q-FIe12s

Als je verdacht gedrag opmerkt, contacteer je dus altijd eerst de 101. Daarna zet je alle info in de WhatsApp-groep. Als je je veilig voelt, kan je de verdachte personen altijd aanspreken om hun plannen te dwarsbomen.

Verschil tussen coördinator en deelnemer

De coördinator van een WhatsApp-groep is de verantwoordelijke van die groep. Hij/zij voegt nieuwe deelnemers toe (na inschrijving via het e-loket) en zorgt ervoor dat de gedragsregels nageleefd worden. Hij/zij staat in nauw contact met de andere coördinatoren en met de verantwoordelijke van de politiezone.

Inschrijven

Indien je wil deelnemen aan een WhatsApp-groep, kan je inschrijven via het e-loket.

 

Contactpersoon PZ kanton Borgloon

Annekatrien Gacoms
beleid@pzloon.be